Maatschappelijk werker
Een maatschappelijk werker (ook wel sociaal werker genoemd) helpt mensen bij het oplossen van of omgaan met problemen in hun dagelijks leven of werk. Dit kan gaan om psychosociale problemen, zoals armoede, schulden, eenzaamheid, relatieproblemen, opvoedingsproblemen, verslaving, psychische problemen of dakloosheid.
De taken van een Maatschappelijk werker zijn onder meer:
De taken van een maatschappelijk werker zijn divers, maar komen in het kort neer op:
- Luisteren en ondersteunen: De maatschappelijk werker biedt een luisterend oor en creëert een veilige omgeving waar cliënten hun problemen kunnen bespreken.
- Probleemanalyse: Samen met de cliënt analyseert de maatschappelijk werker de oorzaken van de problemen.
- Plan van aanpak: De maatschappelijk werker stelt in overleg met de cliënt een plan van aanpak op om de problemen te verhelpen.
- Begeleiding en coaching: De maatschappelijk werker begeleidt en coacht de cliënt bij het uitvoeren van het plan van aanpak.
- Bemiddeling: De maatschappelijk werker kan bemiddelen tussen de cliënt en andere instanties, zoals de gemeente, de zorg of de rechtbank.
- Doorverwijzing: De maatschappelijk werker kan de cliënt doorverwijzen naar andere hulpverleners, zoals een psycholoog, psychiater of maatschappelijke organisatie.
Waar werkt een Maatschappelijk werker
Maatschappelijk werkers werken in verschillende sectoren, waaronder:
- Gemeentelijke sociale diensten: Hier bieden maatschappelijk werkers hulp aan mensen met uiteenlopende problemen, zoals armoede, schulden, dakloosheid, en jeugdzorg.
- Zorgsector: In de zorgsector werken maatschappelijk werkers in ziekenhuizen, revalidatiecentra, verpleeghuizen en GGZ-instellingen. Ze bieden hier psychosociale ondersteuning aan patiënten en hun familie.
- Welzijnssector: In de welzijnssector werken maatschappelijk werkers bij welzijnsorganisaties, buurthuizen en wijkcentra. Ze bieden hier hulp en ondersteuning aan mensen met verschillende problemen in hun leefomgeving.
- Onderwijs: Maatschappelijk werkers in het onderwijs werken op scholen en bieden hulp aan leerlingen met psychosociale problemen.
- Justitie: Maatschappelijk werkers in de justitiële sector werken met reclasseringscliënten, gedetineerden en ex-gedetineerden. Ze helpen hen bij het re-integreren in de maatschappij.
Wat verdient een Maatschappelijk werker
Het maandelijkse inkomen van een maatschappelijk werker is afhankelijk van de werkervaring, het opleidingsniveau en de functie. De cao Sociaal Werk bepaalt de minimumsalarissen. In 2023 bedraagt het minimumsalaris voor een maatschappelijk werker met een hbo-diploma € 2.732 bruto per maand (schaal 7) en voor een maatschappelijk werker met een wo-diploma € 3.242 bruto per maand (schaal 8).
Aantal werkzaam in Nederland
In Nederland zijn er ongeveer 70.000 maatschappelijk werkers werkzaam. In België zijn er ongeveer 30.000 maatschappelijk werkers werkzaam.
Welke opleiding heeft de Maatschappelijk werker gevolgd
De vooropleiding voor maatschappelijk werker is een hbo-opleiding Sociaal Werk of een wo-opleiding Social Work.
Hoe lang duurt de opleiding tot Maatschappelijk werker
De hbo-opleiding Sociaal Werk is een vierjarige opleiding. De wo-opleiding Social Work is een driejarige opleiding.
Het opleidingsniveau van een Maatschappelijk werker is
HBO, WO.
Enkele wetenswaardigheden over de Maatschappelijk werker
- De term 'maatschappelijk werker' wordt vaak als synoniem gebruikt voor 'sociaal werker'.
- De beroepsvereniging voor maatschappelijk werkers in Nederland is de BPSW (Bond Professionelen Sociaal Werk).
- De beroepsvereniging voor maatschappelijk werkers in België is de VVS (Vlaamse Vereniging voor Sociaal Werk).
Extra informatie over de Maatschappelijk werker
Andere benamingen
- Sociaal werker
- Casemanager
- Begeleider
- Coach
- Consulent
- Therapeut