Een ambulant hulpverlener, ook wel ambulant begeleider genoemd, biedt ondersteuning aan mensen in hun eigen leefomgeving. "Ambulant" betekent letterlijk "niet gebonden aan een vaste plaats". Dit houdt in dat de hulpverlener naar de cliënt toe gaat, in plaats van dat de cliënt naar een instelling komt.
Een ambulant hulpverlener ondersteunt mensen met diverse problemen, zoals:
De hulpverlener biedt praktische hulp, coaching en begeleiding op maat. Het doel is om de cliënt zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren en deel te nemen aan de samenleving.
Ambulant hulpverleners werken voornamelijk in de thuissituatie van de cliënt. Maar ze kunnen ook op andere locaties werken, zoals:
Het maandelijkse inkomen van een ambulant hulpverlener is afhankelijk van factoren zoals ervaring, opleiding, werkgever en verantwoordelijkheden. Over het algemeen ligt het salaris tussen de €2.500 en €4.000 bruto per maand.
Er zijn geen exacte cijfers beschikbaar over het aantal ambulant hulpverleners in Nederland en België. Wel is bekend dat de vraag naar ambulante hulpverlening de afgelopen jaren is toegenomen. Dit komt doordat mensen steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen en er meer aandacht is voor persoonlijke begeleiding.
Er is geen specifieke vooropleiding vereist om ambulant hulpverlener te worden. Wel is een relevante opleiding op minimaal mbo-niveau vereist, zoals:
Ook een hbo-opleiding Social Work of Pedagogiek is een goede basis.
Het opleidingsniveau van een Ambulant hulpverlener is HBO, MBO.
Andere benamingen:
Op het moment zijn er geen vacatures voor Ambulant hulpverlener.
Bekijk alle vacatures