Menu
Nog geen account? | Je wachtwoord vergeten?

Gezinshuisouder

Een gezinshuisouder biedt een stabiele en veilige thuisomgeving aan kinderen en jongeren die door omstandigheden niet meer bij hun biologische ouders kunnen wonen. Dit kan zijn vanwege problemen zoals gedragsproblemen, verstandelijke of lichamelijke beperkingen, verwaarlozing, mishandeling of misbruik.

De taken van een Gezinshuisouder zijn onder meer:

De taken van een gezinshuisouder omvatten:

Waar werkt een Gezinshuisouder

Een gezinshuisouder werkt in zijn of haar eigen huis. Dit is een belangrijk kenmerk van een gezinshuis: het is geen instelling, maar een gewoon huis in een gewone wijk.

Wat verdient een Gezinshuisouder

Het inkomen van een gezinshuisouder is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal kinderen dat wordt opgevangen, de complexiteit van de zorgvraag en de afspraken met de betreffende jeugdzorgorganisatie. Er is geen vast salaris. Gezinshuisouders ontvangen doorgaans een vergoeding voor de gemaakte kosten (zoals voeding, kleding en huisvesting) en een vorm van honorarium voor hun opvoedkundige taken. Het is belangrijk om hierover concrete afspraken te maken met de jeugdzorgorganisatie waarmee wordt samengewerkt.

Aantal werkzaam in Nederland

Exacte cijfers over het aantal gezinshuisouders in Nederland en België zijn lastig te vinden. Het is een relatief kleine sector binnen de jeugdzorg. In Nederland zijn er naar schatting enkele honderden gezinshuizen. Cijfers voor België zijn moeilijker te verkrijgen.

Welke opleiding heeft de Gezinshuisouder gevolgd

Er is geen specifieke wettelijk verplichte vooropleiding voor gezinshuisouders. Wel wordt er meestal minimaal een MBO-niveau 4 werk- en denkniveau verwacht, en vaak een relevante pedagogische of agogische achtergrond, bijvoorbeeld SPW (Sociaal Pedagogisch Werker), Pedagogiek of Maatschappelijk Werk. Ervaring in de omgang met kinderen en jongeren is essentieel.

Hoe lang duurt de opleiding tot Gezinshuisouder

De duur van de vooropleiding is afhankelijk van de gekozen opleiding. Een MBO-4 opleiding duurt doorgaans 3 tot 4 jaar, een HBO-opleiding 4 jaar. Daarnaast is er vaak sprake van een selectieprocedure en aanvullende trainingen of cursussen die door de jeugdzorgorganisatie worden aangeboden.

Het opleidingsniveau van een Gezinshuisouder is MBO.

Enkele wetenswaardigheden over de Gezinshuisouder

Extra informatie over de Gezinshuisouder

Andere benamingen voor gezinshuisouder zijn: