Menu
Nog geen account? | Je wachtwoord vergeten?

Gezinsbehandelaar

Een gezinsbehandelaar is een professional die gezinnen ondersteunt bij het oplossen van problemen en het verbeteren van de onderlinge relaties. Ze werken met gezinnen waar sprake is van diverse problemen, zoals opvoedingsproblemen, gedragsproblemen bij kinderen, relationele problemen, problemen door trauma’s of verlies, en problemen als gevolg van een verstandelijke beperking van een gezinslid.

De taken van een Gezinsbehandelaar zijn onder meer:

Een gezinsbehandelaar biedt hulp op maat, afgestemd op de specifieke situatie van het gezin. Dit kan inhouden:

Waar werkt een Gezinsbehandelaar

Gezinsbehandelaren werken op diverse plekken:

Wat verdient een Gezinsbehandelaar

Het maandelijkse inkomen van een gezinsbehandelaar is afhankelijk van factoren zoals ervaring, opleidingsniveau, werkgever en verantwoordelijkheden. Over het algemeen ligt het salaris in Nederland tussen de €2.500 en €4.500 bruto per maand. In België zijn de salarissen vergelijkbaar, maar kunnen er verschillen zijn afhankelijk van de sector en de regio.

Aantal werkzaam in Nederland

Exacte cijfers over het aantal gezinsbehandelaren in Nederland en België zijn moeilijk te vinden, omdat het beroep niet altijd als zodanig geregistreerd staat. Wel is bekend dat er in beide landen veel professionals werkzaam zijn in de jeugdzorg, GGZ en gehandicaptenzorg, waar gezinsbehandeling een belangrijk onderdeel van is.

Welke opleiding heeft de Gezinsbehandelaar gevolgd

Er is geen eenduidige opleiding tot gezinsbehandelaar. Vaak wordt een relevante hbo-opleiding gevraagd, zoals:

Soms is een universitaire opleiding, zoals pedagogische wetenschappen of psychologie, vereist, zeker voor meer specialistische functies. Na de basisopleiding zijn er vaak nog aanvullende cursussen en trainingen nodig, bijvoorbeeld op het gebied van systeemtherapie, oplossingsgericht werken of specifieke methodieken voor bepaalde doelgroepen.

Hoe lang duurt de opleiding tot Gezinsbehandelaar

Een hbo-opleiding duurt in Nederland en België doorgaans vier jaar. Een universitaire bacheloropleiding duurt drie jaar, gevolgd door een masteropleiding van één of twee jaar.

Het opleidingsniveau van een Gezinsbehandelaar is HBO.

Enkele wetenswaardigheden over de Gezinsbehandelaar

Extra informatie over de Gezinsbehandelaar

Er is steeds meer aandacht voor evidence-based werken in de gezinsbehandeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van methodieken waarvan de effectiviteit is aangetoond.