Menu
Nog geen account? | Je wachtwoord vergeten?

Urotherapeut

Een urotherapeut is een gespecialiseerde zorgprofessional die zich richt op de behandeling van functiestoornissen van de lagere urinewegen en de bekkenbodem. Deze therapie, ook wel urotherapie genoemd, is een niet-operatieve en medicamentvrije behandelmethode die zich met name richt op kinderen, maar ook op volwassenen met specifieke plas- en/of ontlastingsproblemen.

De urotherapeut vervult een belangrijke rol in het analyseren, begeleiden en trainen van patiënten om een normaal plas- en ontlastingspatroon te (her)krijgen en verdere complicaties te voorkomen. De aanpak is een combinatie van cognitieve, fysieke en gedragstherapeutische training.

De taken van een Urotherapeut zijn onder meer:

De werkzaamheden van een urotherapeut zijn divers en patiëntgericht. De belangrijkste taken omvatten:

Waar werkt een Urotherapeut

Urotherapeuten zijn voornamelijk werkzaam in ziekenhuizen, vaak op de polikliniek kindergeneeskunde, urologie of in gespecialiseerde poep- en plascentra. Ze kunnen zowel in de eerste-, tweede- als derdelijnszorg werkzaam zijn. Dit betekent dat zij zowel op verwijzing van de huisarts als van een medisch specialist patiënten zien.

Wat verdient een Urotherapeut

Het salaris van een urotherapeut in Nederland ligt, afhankelijk van opleiding, ervaring en de specifieke cao (bijvoorbeeld Ziekenhuizen of Gehandicaptenzorg), doorgaans in functiegroep (FWG) 50 of 55. Dit komt neer op een bruto maandsalaris van ongeveer € 3.100,- tot € 4.800,- bij een fulltime dienstverband.

Aantal werkzaam in Nederland

Exacte, actuele cijfers over het aantal werkzame urotherapeuten in Nederland en België zijn niet openbaar beschikbaar. Het is een relatief klein en gespecialiseerd beroep. In Nederland zijn er naar schatting enkele honderden urotherapeuten werkzaam, voornamelijk in de grotere ziekenhuizen. Voor België is deze schatting nog moeilijker te maken, maar ook hier gaat het om een beperkte groep van gespecialiseerde zorgverleners.

Welke opleiding heeft de Urotherapeut gevolgd

Om urotherapeut te worden, is een vooropleiding op Hbo-niveau in de gezondheidszorg vereist. De meest voorkomende vooropleidingen zijn:

Vervolgens kan een gespecialiseerde post-hbo opleiding tot urotherapeut worden gevolgd.

Hoe lang duurt de opleiding tot Urotherapeut

Het opleidingsniveau van een Urotherapeut is HBO.

Enkele wetenswaardigheden over de Urotherapeut

Extra informatie over de Urotherapeut

Hoewel urotherapeut de meest gangbare en officiële benaming is, wordt de functie soms ook omschreven als continentieverpleegkundige met specialisatie in urotherapie of wordt de professional werkzaam binnen een poep- en plaspoli of bekkenbodemcentrum. De term "urotherapie" zelf is de overkoepelende naam voor de behandelmethode.