Een verpleegkundig consulent is een gespecialiseerde verpleegkundige die patiënten met een specifieke aandoening of binnen een specifiek zorgdomein begeleidt, adviseert en voorlicht. Ze zijn het eerste aanspreekpunt voor patiënten en hun naasten en fungeren als rode draad in het zorgtraject. Naast hun expertise in de verpleegkunde, hebben ze ook diepgaande kennis van de psychosociale aspecten van hun specialisatie.
De taken van een verpleegkundig consulent variëren per specialisatie, maar omvatten doorgaans:
Verpleegkundig consulenten werken in diverse settings, waaronder:
Het maandelijkse inkomen van een verpleegkundig consulent hangt af van de werkervaring, functie, en werkgever. Volgens Salariskompas ligt het bruto maandsalaris gemiddeld tussen € 2.700 en € 4.500.
Aantal Verpleegkundig Consulenten
Nederland: In 2020 waren er in Nederland ongeveer 10.000 verpleegkundig consulenten werkzaam.
België: In 2020 waren er in België ongeveer 4.000 verpleegkundig consulenten werkzaam.
De vereiste vooropleiding voor het beroep van verpleegkundig consulent is een HBO-diploma in de verpleegkunde. In de meeste gevallen is een specialisatie in de richting van de doelgroep of aandoening waar de consulent mee werkt vereist. Dit kan via een post-HBO opleiding of masteropleiding.
Opleidingsniveau en -duur
Het opleidingsniveau van een Verpleegkundig consulent is HBO.
De term 'verpleegkundig specialist' wordt soms als synoniem gebruikt voor 'verpleegkundig consulent'. Echter, er is een klein verschil: een verpleegkundig specialist is BIG-geregistreerd en mag zelfstandig diagnoses stellen en behandelingen uitvoeren.
Andere benamingen
Op het moment zijn er geen vacatures voor Verpleegkundig consulent.
Bekijk alle vacatures