Menu
Nog geen account? | Je wachtwoord vergeten?

Klinisch fysicus

Een Klinisch Fysicus (KF) is een medisch specialist met een achtergrond in de natuurkunde (fysica). Deze professional past natuurkundige principes en technieken toe binnen de gezondheidszorg, voornamelijk gericht op medische technologie, beeldvorming en stralingstoepassingen. Het doel is om de diagnose en behandeling van patiënten te optimaliseren en de veiligheid voor zowel patiënten als medewerkers te waarborgen bij het gebruik van complexe medische apparatuur en stralingsbronnen.

In Nederland is "Klinisch Fysicus" een wettelijk beschermde titel, opgenomen in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg).

De taken van een Klinisch fysicus zijn onder meer:

De taken van een Klinisch Fysicus zijn divers en omvatten onder andere:

Waar werkt een Klinisch fysicus

Klinisch Fysici werken voornamelijk in ziekenhuizen, met name in:

Ze zijn meestal verbonden aan afdelingen zoals:

Soms werken ze ook bij overheidsinstellingen (zoals de ANVS in Nederland), in de industrie (ontwikkeling van medische apparatuur) of bij adviesbureaus.

Wat verdient een Klinisch fysicus

Het inkomen van een Klinisch Fysicus in Nederland is geregeld via de CAO Ziekenhuizen. Ze worden doorgaans ingeschaald in de hogere functiegroepen, vaak FWG 70, 75 of 80, afhankelijk van ervaring, verantwoordelijkheden en positie (bijv. opleider).

Indicatie Bruto Maandsalaris (per 30 april 2025):

Let op: Dit zijn bruto bedragen op basis van een fulltime dienstverband. Het exacte salaris hangt af van de inschaling, werkervaring, en eventuele toeslagen. De bedragen kunnen jaarlijks veranderen door CAO-onderhandelingen.

Voor België is het lastiger een exact maandsalaris te geven, omdat de salarisstructuren anders zijn. De functie heet daar vaak "Ziekenhuisfysicus" of "Deskundige medische stralingsfysica". Het salaris is vergelijkbaar met andere hooggespecialiseerde medische functies in ziekenhuizen, maar de specifieke schalen kunnen verschillen per ziekenhuisnetwerk en regio.

Aantal werkzaam in Nederland

Welke opleiding heeft de Klinisch fysicus gevolgd

De meest gangbare vooropleidingen zijn:

Soms kunnen studenten met een andere technische of natuurwetenschappelijke master (mits met voldoende natuurkundige component) ook instromen, eventueel na het volgen van aanvullende vakken.

Hoe lang duurt de opleiding tot Klinisch fysicus

De vooropleiding (de universitaire studie die toegang geeft tot de specialisatie) duurt:

Totaal duur vooropleiding: Dus ongeveer 5 jaar studeren aan het HBO voordat men kan solliciteren naar een opleidingsplaats tot Klinisch Fysicus.

Belangrijk: Na deze 5-jarige vooropleiding volgt nog de specialistische opleiding tot Klinisch Fysicus. Dit is een post-master opleiding die in Nederland 4 jaar duurt en grotendeels plaatsvindt in een ziekenhuis (werken en leren). Pas na afronding van deze 4-jarige opleiding kan men zich registreren als Klinisch Fysicus.

Het opleidingsniveau van een Klinisch fysicus is HBO.

Enkele wetenswaardigheden over de Klinisch fysicus

Extra informatie over de Klinisch fysicus

Hoewel "Klinisch Fysicus" de officiële en beschermde titel is in Nederland, worden soms ook andere termen gebruikt of zijn er nauw verwante benamingen: