Psychotherapeut
Een psychotherapeut is een professional in de geestelijke gezondheidszorg die mensen behandelt met complexe psychische problemen die vaak diep geworteld zijn in de persoonlijkheid. Denk hierbij aan problemen zoals angst- en stemmingsstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, identiteitsproblemen en gedragsstoornissen. Het doel van psychotherapie is het verbeteren van het persoonlijk en/of sociaal functioneren van de cliënt.
De taken van een Psychotherapeut zijn onder meer:
Een psychotherapeut biedt langdurige en intensieve behandelingen, vaak door middel van gesprekken, maar soms ook in groepsverband. De taken omvatten:
- Diagnose stellen: Door middel van gesprekken, observatie en soms tests wordt de aard en omvang van de psychische problemen vastgesteld.
- Behandeling bieden: Er wordt een behandelplan opgesteld en uitgevoerd, waarbij verschillende therapeutische methoden kunnen worden ingezet, afhankelijk van de problematiek en de therapeut.
- Samenwerking: Psychotherapeuten werken vaak samen met andere disciplines in de gezondheidszorg, zoals psychiaters, psychologen en huisartsen.
- Evalueren: Het behandelproces en de resultaten worden regelmatig geëvalueerd.
Waar werkt een Psychotherapeut
Psychotherapeuten werken op verschillende plekken:
- Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) instellingen: Dit kunnen ziekenhuizen zijn met een psychiatrische afdeling, of gespecialiseerde GGZ-instellingen.
- Zelfstandige praktijk: Veel psychotherapeuten hebben een eigen praktijk waar ze cliënten ontvangen.
Wat verdient een Psychotherapeut
Het salaris van een psychotherapeut in Nederland is vastgelegd in de CAO FWG (functiewaardering gezondheidszorg). In 2024 ligt het salaris tussen de €3.700 en €5.900 bruto per maand, afhankelijk van ervaring en werkgever. Zelfstandige psychotherapeuten bepalen hun eigen tarieven.
Aantal werkzaam in Nederland
Exacte cijfers zijn moeilijk te vinden, maar er zijn naar schatting enkele duizenden psychotherapeuten werkzaam in Nederland en enkele duizenden in België. Het aantal psychologen is aanzienlijk groter (tienduizenden).
Welke opleiding heeft de Psychotherapeut gevolgd
Om psychotherapeut te worden, is een universitaire masteropleiding vereist in een van de volgende richtingen:
- Psychologie
- Pedagogische wetenschappen
- Geestelijke gezondheidskunde
- Geneeskunde (waarna specialisatie tot psychiater mogelijk is, die ook psychotherapie mag geven)
Na de masteropleiding volgt een postmaster opleiding Psychotherapie. Dit is een vervolgopleiding op WO-niveau.
Hoe lang duurt de opleiding tot Psychotherapeut
- Bacheloropleiding: 3 jaar
- Masteropleiding: 1 tot 2 jaar (afhankelijk van de richting)
- Postmaster opleiding Psychotherapie: minimaal 4 en maximaal 6 jaar. Er bestaat ook een verkorte opleiding van 3 jaar.
Het opleidingsniveau van een Psychotherapeut is
HBO, WO.
Enkele wetenswaardigheden over de Psychotherapeut
- Beschermde titel: De titel "psychotherapeut" is in Nederland wettelijk beschermd. Alleen mensen die zijn ingeschreven in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) mogen deze titel voeren. Dit garandeert kwaliteit en professionaliteit.
- Verschil met psycholoog: Een psycholoog is breder opgeleid in het menselijk gedrag en kan verschillende functies uitoefenen, zoals coaching, onderzoek of diagnostiek. Een psychotherapeut is gespecialiseerd in de behandeling van complexe psychische problemen.
- Verschil met psychiater: Een psychiater is een arts die zich heeft gespecialiseerd in de psychiatrie. Psychiaters mogen, in tegenstelling tot psychologen en psychotherapeuten, medicatie voorschrijven.
Extra informatie over de Psychotherapeut
Andere benamingen: Soms wordt de term "psychotherapeutisch werker" gebruikt, maar dit is geen beschermde titel en kan verwijzen naar mensen met minder formele kwalificaties.