Beeldend therapeut
Een beeldend therapeut is een professional die beeldende werkvormen inzet om mensen te helpen met psychische, emotionele of sociale problemen. Het is een vorm van vaktherapie, waarbij de nadruk ligt op het doen en ervaren, in plaats van alleen praten.
De taken van een Beeldend therapeut zijn onder meer:
Een beeldend therapeut gebruikt creatieve materialen en technieken, zoals tekenen, schilderen, boetseren, kleien, houtbewerking of digitale middelen, om cliënten te helpen:
- Emoties uiten: Door beeldend bezig te zijn kunnen mensen emoties uiten die ze moeilijk onder woorden kunnen brengen.
- Problemen verwerken: Creatieve expressie kan helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen, verlies of andere moeilijke situaties.
- Inzicht krijgen: Het creatieve proces en het eindproduct kunnen inzicht geven in gedragspatronen, gedachten en gevoelens.
- Nieuwe vaardigheden aanleren: Beeldende therapie kan helpen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen, het verbeteren van de communicatie of het aanleren van copingmechanismen.
De therapeut begeleidt de cliënt tijdens dit proces, geeft opdrachten en reflecteert samen met de cliënt op het gemaakte werk.
Waar werkt een Beeldend therapeut
Beeldend therapeuten werken op diverse plekken, zoals:
- GGZ-instellingen: Geestelijke gezondheidszorg, psychiatrische ziekenhuizen.
- Zorginstellingen: Verpleeg- en verzorgingshuizen, instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking.
- Onderwijs: Speciaal onderwijs, scholen.
- Revalidatiecentra: Centra voor mensen die herstellen van een ziekte of ongeval.
- Particuliere praktijken: Zelfstandig gevestigde therapeuten.
- Justitiële instellingen: Gevangenissen, jeugdinrichtingen.
Wat verdient een Beeldend therapeut
Het inkomen van een beeldend therapeut varieert afhankelijk van ervaring, opleidingsniveau, werkplek (in loondienst of zelfstandig) en aantal uren. Er is geen exact cijfer te geven voor het gemiddelde maandelijkse inkomen, maar het ligt waarschijnlijk tussen de €2.500 en €4.500 bruto per maand.
Aantal werkzaam in Nederland
Er zijn geen exacte cijfers beschikbaar over het aantal beeldend therapeuten in Nederland en België. Wel is bekend dat vaktherapie, waaronder beeldende therapie, een groeiend vakgebied is.
Welke opleiding heeft de Beeldend therapeut gevolgd
Om beeldend therapeut te worden, is een hbo-opleiding Vaktherapie (Beeldende Therapie) vereist. Deze opleiding wordt aangeboden door verschillende hogescholen in Nederland. Het opleidingsniveau is dus hbo (bachelor).
Hoe lang duurt de opleiding tot Beeldend therapeut
De hbo-opleiding Vaktherapie duurt in principe vier jaar.
Het opleidingsniveau van een Beeldend therapeut is
HBO.
Enkele wetenswaardigheden over de Beeldend therapeut
- Beeldende therapie is geschikt voor mensen van alle leeftijden, van kinderen tot ouderen.
- Je hoeft geen artistiek talent te hebben om baat te hebben bij beeldende therapie. Het gaat om het proces en de expressie, niet om het eindproduct.
- Beeldende therapie kan worden ingezet bij diverse problematiek, zoals angst, depressie, trauma, gedragsproblemen, ontwikkelingsstoornissen en rouwverwerking.
Extra informatie over de Beeldend therapeut
Hoewel "beeldend therapeut" de meest gangbare term is. Soms wordt ook de term "creatieve therapeut" gebruikt als overkoepelende term voor verschillende vormen van vaktherapie, waaronder beeldende therapie.